3 gouden tips voor een fijne zomervakantie met je kleuter

Zomervakantie met je kleuter. Het kan heel gezellig zijn of je stevent af op een regelrechte ramp. Of je nu gaat vliegen naar een heerlijk eiland of met de auto naar Spanje rijdt. Voor je jonge kind maakt het in principe niet zo veel uit.
Voor je dochter of zoon is het resultaat hetzelfde: ze zijn uit hun ritme, uit de eigen vertrouwde omgeving en niet ieder kind kan daar goed mee omgaan. Op zich is het natuurlijk ook logisch, op een vakantieplaats ruikt alles anders, de mensen praten anders en het eten heeft ook een andere smaak dan thuis.
Het kan daarom wel eens even duren voordat je kind zich op het gemak voelt op het vakantieadres.

Daarom geef ik je nu 3 tips om ervoor te zorgen dat zowel jij, je partner als je kind een leuke vakantie hebben.

1. Neem de geur van thuis mee.
Zorg ervoor dat je kind een dekbedhoes, laken of dekentje bij zich heeft dat naar thuis ruikt.
Een vakantiehuisje of tent ruikt gewoon anders. Door spullen van thuis mee te nemen, is je kind tijdens het slapen omringd door vertrouwde geuren. Heb je geen plek of ben je het vergeten, dan kun je ook een t-shirt van jezelf in het vakantiebed leggen.
Oh ja, denk zeker aan de knuffel!

2. Ontwikkel een vast patroon, juist op vakantie.
Ja, ik weet het! Het is vakantie en vaak laat je de teugels dan wat vieren. De tijd om te gaan slapen en opstaan verschuiven, je plant activiteiten overdag en daardoor vervalt wel eens het fruitmoment of het middagdutje. Voor je dochter of zoon niet altijd te begrijpen…
Het ritme is namelijk een van de weinige houvasten voor hun. Buiten dat de ‘boterhammen’  anders smaken, de geluiden en geuren anders zijn, is het voor je kind fijn om toch een ritme te hebben.
Het kan bijvoorbeeld helpen om elke keer voor het slapengaan, eerst een wandeling in de buurt te maken, zodat je kind tot rust komt en zich kan voorbereiden op de nacht.

3. Dans, knuffel of stoei met je kind – elke dag.
Inkopper zeker 😉
Je kind krijgt op vakantie heel veel nieuwe dingen te verwerken. Denk maar aan: met zand spelen, met andere (nieuwe) kinderen spelen, ander eten krijgen, noem maar op. Al die waarnemingen moeten verwerkt worden, moeten een plek in het lichaam krijgen.

Beweging helpt om die nieuwe indrukken te verwerken. EN samen dansen, knuffelen of ‘stoeien’ met JOU als ouder! Daardoor voelt jouw kind zich veilig en groeit het zelfvertrouwen. Als je dit dan elke avond doet, voor de wandeling, heb je weer een onderdeel van je patroon erbij.

Er zijn vast nog meer goeie tips om ervoor te zorgen dat jullie vakantie optimaal is.
Heb je een extra tip, reageer dan onder dit bericht.

Maak een mooie, danszomer.

Nicole

 

Comments are closed.